Online netwerken op LinkedIn

Online netwerken op LinkedIn zal jouw omzetkansen als ondernemer sterk vergroten

Online netwerken op Linkedin is makkelijker dan je denkt. Veel mensen zien LinkedIn nog als een digitale weergave van hun bestaande netwerk. Er wordt bijvoorbeeld uitsluitend gelinkt met bekenden uit de werksfeer en met oud-studiegenoten. Het criterium is in dat geval dat er ooit een keer met de persoon gesproken is of dat er een hand is geschud.

Uitbreiden van je netwerk

Juist wanneer er besloten wordt om óók te linken met onbekenden wordt het een stuk leuker en interessanter. Vergelijk het online netwerken met het bezoeken van een netwerkborrel. Daar is het toch ook waardevol om kennis te maken met onbekenden? En weiger je toch ook geen uitgestoken hand? Waarom zou je dan wel een connectieverzoek weigeren van een onbekende?

Ons advies is om LinkedIn te zien als “een” netwerk waar je kunt beslissen om met mensen een 1e graads connectie aan te gaan. Dat heeft als voordeel dat je wederzijds contactgegevens kunt zien, elkaar berichten kunt sturen en elkaars bijdrages op de tijdlijn kunt volgen. Het voordeel van een groter 1e graads netwerk is daarnaast dat jouw 2e graads netwerk zich flink zal uitbreiden. Wat het weer makkelijker maakt om ook met mensen uit deze groep te linken. Je hebt immers gemeenschappelijke contacten. Als je met mij (Franck Fielemon) een 1e graads connectie aangaat breid je dus in één klap je 2e graads netwerk uit met ruim 20 duizend personen!

Je netwerk vergroten betekent een grotere kans op leads, omzetkansen en ingangen bij bedrijven. Om deze reden stellen wij maandelijks een kwantitatief doel op het vergroten van ons 1e graads netwerk.

Op de radar komen van je doelgroep

Hoe kun je op de radar komen van je doelgroep? Laten we voorop stellen dat de definitie van “je doelgroep” ook vaak te nauw is. Alleen maar linken met potentiële klanten is nogal beperkt. Wij onderscheiden vier hoofdgroepen;

BUSINESS Leads – personen die zich aangetrokken voelen tot jouw content. Suspects – personen waarbij je vermoedt dat er behoefte kan zijn aan jouw dienstverlening. En Potentiële klanten – dit zijn personen waarvan je zeker weet dat er potentieel zit. Vanuit de Decision Making Unit (DMU) gezien kun je ook kijken naar gebruikers, beïnvloeders en beslissers bij bedrijven.

EXPERT Waardevolle contacten met een groot netwerk, dit kan ingangen opleveren of op andere manieren waarde toevoegen. Bijvoorbeeld doordat het experts of deskundigen zijn binnen een bepaald (vak)gebied.

NETWERK Actieve LinkedInners, personen die dagelijks veel betrokkenheid tonen op LinkedIn en/of grote netwerken hebben.

OVERIG Bijvoorbeeld studenten, buitenlandse contacten, mogelijk toekomstig waardevolle contacten en beleefdheidsconnecties.

Je kunt bij deze groepen personen op de radar komen door;

  1. Aan de hand van zoekopdrachten profielen te bekijken en terugkijkers uit te nodigen
  2. Te reageren op hun content
  3. Proactief te volgen of connectieverzoeken te versturen (met begeleidende tekst)
  4. Ook kun je deze mensen aantrekken met doelgroepgerichte content, in dat geval nodig je ze uit zodra ze op jouw content reageren.

Online netwerken op LinkedIn betekent dialogen opstarten en ontwikkelen van relaties

Zodra er een connectieverzoek is geaccepteerd is er natuurlijk nog geen relatie. Mensen die kiezen voor kwaliteit in hun netwerk gebruiken dit doorgaans als excuus om hun netwerk niet actief te vergroten. Althans niet met grote aantallen.

Er zijn talloze manieren om dialogen aan te gaan en daarmee vertrouwen te creëren en relaties te ontwikkelen. De meest eenvoudige is een bericht te sturen ná acceptatie van een connectieverzoek waarin je een belangstellende vraag stelt. Wat de relatie géén goed zal doen is direct na acceptatie of zelfs in het connectieverzoek al een pitch te sturen. Ga gewoon online via persoonlijke berichten een gesprekje aan en probeer meer te weten te komen over de situatie, doelen, uitdagingen, problemen etc van je gesprekspartner. Zodra je het idee hebt dat er wederzijdse interesse is om nader kennis te maken (en er sprake is van potentieel of toegevoegde waarde) pak je de telefoon om een nadere kennismakingsafspraak te plannen.

Online netwerken op LinkedIn begint bij het klantaantrekkelijk en toegankelijk maken van je eigen LinkedIn profiel

Voordat je actief aan de slag gaat met online netwerken op LinkedIn is het van belang je profiel te optimaliseren. Het zou immers erg zonde zijn als iemand niet kan achterhalen wat je doet, welke problemen je oplost, wat jouw toegevoegde waarde voor anderen is of hoe ze je kunnen bereiken. LinkedIn biedt allerlei mogelijkheden je profiel klantaantrekkelijk te maken. En zo de kans op conversie van jouw profielbezoekers naar business te vergroten.

LinkedIn for Business challenge

Heb je een zakelijke propositie en een doelgroep op LinkedIn? En wil je aan de slag met het optimaliseren van je profiel, het verbreden van je netwerk en het vergroten van je zichtbaarheid op LinkedIn dan is de LinkedIn for Business challenge van Omzetcoach.nl voor jou zeer geschikt.

Tijdens deze challenge die drie weken duurt ga je met een groepje enthousiaste deelnemers actief werken aan het klantgericht maken van je persoonlijke- en bedrijfsprofiel, ga je aan de slag met het actief uitnodigen en uitgenodigd worden door doelgroepen én leer je de basisprincipes van het LinkedIn algoritme, waardoor je zichtbaarder zult worden en méér rendement uit je content zult halen.

Wil je de perfecte basis voor meer leads en klanten met behulp van online netwerken op LinkedIn meld je dan aan voor de aankomende LinkedIn Challenge!

Deel dit bericht