LinkedIn for Business Herfst Challenge

Hoe kan ik slim en praktisch gebruik maken van LinkedIn en meer klanten aantrekken?

Je bent op zoek naar praktische tips om direct toe te passen op LinkedIn. Hoe kan ik slim en praktisch gebruik maken van LinkedIn en meer klanten aantrekken? Lees dan vooral even verder. In dit artikel zal ik aangeven wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn op LinkedIn vanuit het perspectief van de gebruiker. Ideaal voor iedere ondernemer en verkoper die LinkedIn wil gebruiken om leads te genereren, klanten aan te trekken en zijn of haar omzet te verhogen!

In 2021 bleek uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy dat er dagelijks ruim één miljoen Nederlanders actief zijn op LinkedIn. Wat betekent dat voor jouw business? Hoe kun jij slim en praktisch gebruik maken van LinkedIn en meer klanten aantrekken?

Heb een plan en een strategie om meer klanten aan te trekken

Om te beginnen is het van belang om een aantal zaken te bepalen. Als je het gevoel hebt dat je kansen laat liggen op LinkedIn en dit platform als duurzame leadbron wou willen ontwikkelen. Het begint bij een plan en een strategie. Wat wil je precies bereiken met LinkedIn? Hoeveel leads, klanten en omzet zou je uit LinkedIn willen halen? Met welke propositie wil je jezelf profileren? Heb je al onderzoek gedaan onder huidige klanten of ze actief zijn op LinkedIn? Dit kan een goede indicator zijn van de aanwezigheid van jouw doelgroep op dit platform. Elke maand delen we in een LIVE en kosteloos webinar de exacte strategie waarmee we duizenden leads genereren en honderden klanten aantrekken met behulp van LinkedIn.

Vijf pijlers van LinkedIn for Business

Om je doelgroep effectief aan te spreken en LinkedIn actief te ontwikkelen als duurzame leadbron hebben wij vijf pijlers gedefinieerd die je gaan helpen dit doel te bereiken;

  1. Je persoonlijke merk – een aantrekkelijk klantgericht persoonlijk LinkedIn profiel
  2. Je netwerk – een strategie om je netwerk te vergroten en te activeren
  3. Delen van waardevolle inzichten – een contentstrategie en inzicht in het LinkedIn algoritme
  4. Relaties ontwikkelen – een manier om relaties te ontwikkelen en vertrouwen te vergroten
  5. Creëren en verzilveren van omzetkansen – een gestructureerd opvolgproces

Een aantrekkelijk klantgericht persoonlijk LinkedIn profiel

Veel mensen hebben LinkedIn nog ingericht als CV. Het profiel is dan ook niet zozeer gericht op klanten maar eerder op werkgevers. Kijk eens vanuit je potentiële klant of opdrachtgever naar jouw profiel. Is dan direct duidelijk welk voordeel jij kunt bieden aan mensen die zaken met je doen? In onze LinkedIn challenge en ons LinkedIn for Business Implementatietraject helpen we deelnemers om de vertaalslag te maken naar een profiel dat converteert. Door je propositie goed terug te laten komen in je kopregel, info, werkervaring, maar ook in je vaardigheden en aanbevelingen. Daarnaast is jouw gedrag op LinkedIn natuurlijk bepalend voor hoe mensen jou ervaren, je persoonlijke merk komt tot leven.

Je persoonlijke merk
Pijler 1, Je persoonlijke merk

Een strategie om je netwerk te vergroten en te activeren

Op LinkedIn heb je eerstegraads connecties en tweedegraads connecties, en natuurlijk mensen die derdegraads zijn of nog helemaal buiten je netwerk vallen. Als je zaken met iemand wil doen dan is het raadzaam om met die mensen een eerstegraads connectie aan te gaan. Immers je krijgt daardoor zichtbaarheid op elkaars tijdlijn. Je blijft dus op de hoogte van elkaars activiteiten. Daarnaast krijg je inzage in elkaars contactgegevens. En je kunt elkaar direct berichten sturen via LinkedIn. Veel van onze deelnemers beseffen pas op het moment dat ze bij ons een cursus of workshop volgen dat het voordelen biedt om veel breder te linken met mensen dan alleen met bekenden. Ik spreek nog regelmatig mensen die alleen linken met mensen die ze hebben gesproken of een hand hebben gegeven. Dat is zonde! Linken met onbekenden is een eerste stap naar het beter leren kennen van elkaar en het ontwikkelen van een relatie. Daarnaast breid je met iedere eerstegraadsconnectie je tweedegraads netwerk enorm uit! En daarmee je potentiële bereik op LinkedIn. In deze blog deel ik tien tips om je netwerk uit te breiden.

Netwerk uitbreiden
Pijler 2, Je netwerk uitbreiden

Een contentstrategie en inzicht in het LinkedIn algoritme

Op LinkedIn kun je op meerdere manieren actief zijn. Zo kun je je beperken tot “kijken” en af en toe een like of comment geven op content die jou aanspreekt. Maar je kunt ook werken aan je eigen zichtbaarheid en dus zelf content plaatsen. Je zult merken dat de ene bijdrage veel meer betrokkenheid en bereik krijgt dan de ander. Het goede nieuws is dat dit proces beïnvloedbaar is. Uiteraard is als eerste de kwaliteit en toegevoegde waarde van de content belangrijk. Is de inhoud relevant voor je doelgroep? Maar daarnaast is er veel content die betrokkenheid oproept vanuit een ander perspectief. Zo kun je persoonlijke content delen die voor anderen herkenbaar is en daardoor betrokkenheid genereert. Ook zijn de mate van jouw activiteit op LinkedIn en de compleetheid van je profiel, alsmede de omvang van je netwerk, factoren die je bereik positief kunnen beïnvloeden. Een zeer sterk bepalende factor is de dynamiek op LinkedIn, gevormd door het algoritme. Het gebruik van de juiste technieken en kennis van de do’s en don’ts op LinkedIn kunnen een veel groter rendement op jouw content opleveren. In onze LinkedIn challenge en ons LinkedIn for Business programma leren we deelnemers alles over het positief beïnvloeden van bereik.

Waardevolle inzichten delen
Pijler 3, Waardevolle inzichten delen

Een manier om relaties te ontwikkelen en vertrouwen te vergroten

Wanneer je aantallen connecties op LinkedIn toenemen zul je de voordelen ervaren van een hoger bereik. Je krijgt daardoor immers meer “gratis” contactmomenten. Maar het zal uitdagender zijn om één op één relaties te ontwikkelen. Daarom helpen we deelnemers om naast LinkedIn ook eigen e-mail marketing in te zetten en door middel van zogeheten “oogstbijdrages” leads te genereren op LinkedIn. Door middel van inbound marketing technieken verkrijgen onze deelnemers e-mailadressen mét opt-in van hun LinkedIn relaties. Door het versturen van e-mail berichten zul je meer grip krijgen op wie wanneer welke boodschap te zien krijgt. Op deze manier krijgt LinkedIn een duurzaam karakter als leadbron.

Relaties ontwikkelen
Pijler 4, Relaties ontwikkelen

Een gestructureerd opvolgproces

Hoe worden LinkedIn connecties uiteindelijk klanten? Dit vergt tijd! LinkedIn for Business is géén korte termijn strategie. Vergelijk het met business development, dat is ook geen kwestie van dagen. Om leads te genereren en klanten aan te trekken met behulp van LinkedIn zul je de gunfactor positief moeten beïnvloeden. Dat doe je door te geven, te verbinden en waarde toe te voegen voor je netwerk. Daarnaast leren we onze deelnemers hoe ze koopsignalen kunnen herkennen, dialogen aan kunnen gaan met potentiële klanten én hoe ze dit effectief kunnen opvolgen. Vaak is het gebruik van een sales CRM systeem om een pijplijn op te bouwen met omzetkansen, én deze te gaan managen, cruciaal. In het LinkedIn for Business programma zijn zelfs handvatten meegenomen om meer rendement uit je verkoopgesprekken te halen.

Een gestructureerd opvolgproces
Pijler 5, Een gestructureerd opvolgproces

Waarom is het belangrijk om juist nú te investeren in een LinkedIn for Business strategie?

Hoe kan ik slim en praktisch gebruik maken van LinkedIn en meer klanten aantrekken? De afgelopen jaren is des te meer gebleken hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn, online relaties te ontwikkelen, online te netwerken en online contact te hebben met potentiële klanten. Uit ons jaarlijks onderzoek onder ons eigen netwerk op LinkedIn komen al twee jaar op rij hele interessante conclusies.

We stelden een aantal vragen over het gebruik van LinkedIn in 2022 en 2023. In het kort komt het erop neer dat LinkedIn steeds populairder wordt. Dat mensen verwachten méér gebruik te maken van LinkedIn, dat ze éérder geneigd zijn iets te kopen van een eerstegraads LinkedIn connectie, en dat ze open staan om met jou te linken. Waar wacht je op!

Maandelijks organiseren we een kosteloos LIVE webinar waarin we de strategie nader toelichten!

Ook organiseren we enkele keren per jaar een intensieve LinkedIn challenge voor maximale zichtbaarheid. En een perfecte basis voor meer leads en klanten met behulp van LinkedIn.

Belangrijkste resultaten LinkedIn onderzoek 2022 en 2023

Wat is je favoriete social media platform in 2022?

LinkedIn wint aan populariteit onder de grote social media platformen. Zo’n 30% geeft aan LinkedIn te gebruiken en bestempelt LinkedIn zelfs als favoriet.

Wat is je favoriete social media platform in 2022

Wat is je favoriete zakelijke social media platform in 2022?

85% kiest zelfs voor LinkedIn als specifiek wordt gevraagd naar het meest favoriete zakelijke social media platform.

Wat is je favoriete zakelijke social media platform in 2022

Verwacht je méér gebruik te maken van LinkedIn?

73% van de respondenten geeft aan in 2023 méér of evenveel gebruik van LinkedIn te gaan maken. 36% is dagelijks méér dan 30 minuten per dag actief op LinkedIn

Wat voor soort gebruiker ben je?

27% van de respondenten leest vooral de tijdlijn en 18% reageert ook. Naast de 38% die een combinatie aangeeft. Dit betekent dat als jij content gaat maken er een goede kans is op betrokkenheid en zichtbaarheid. 37% ziet LinkedIn ook als inpiratiebron, gaat jouw content deze mensen inspireren?

Wat voor LinkedIn gebruiker ben je
Waar gebruik je LinkedIn voor

Wanneer ben je actief op LinkedIn

Wanneer zijn mensen het meeste actief op LinkedIn? Of je nou zelf een vroege vogel bent of een nachtuil. Doordeweeks, of in het weekend bijdraagt. Er zijn altijd mensen actief op LinkedIn! 28% zelfs elke dag een half uur of langer!

Op welk tijdstip ben je het meest actief op LinkedIn
Gebruik je LinkedIn ook in het weekend

Van wie ben je geneigd om éérder iets te kopen?

Enorm interessant is dat maar liefst 72% van de respondenten eerder iets zou kopen van een eerstegraads LinkedInconnectie versus online adverties of koude acquisitie. Dit biedt kansen!

Van wie zou je éérder iets kopen?

Staan mensen open om te linken?

Uit verschillende peilingen blijkt dat er een enorme beweging is op LinkedIn om met elkaar te linken. Mensen staan enorm open voor het online netwerken. Hoe groot is jouw netwerk?

Hoe hard groeit je LinkedIn netwerk?
Link jij met onbekenden op LinkedIn

Deel dit bericht